Найбiльше i найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає I своє давнє життя i своï сподiванки, розум, досвiд, почування.

Панас Мирний

22 вересня 2016 р.

Науково-художні книжки Паоли Утевської

14 вересня українській дитячій письменниці Паолі Володимирівні Утевській виповнилося 105 років від дня народження.
Паола Володимирівна Утевська народилася в місті Одесі. Змалку вона захоплювалася читанням, любила переказувати прочитане своїм друзям. Але при цьому додавала щось своє, вигадувала нове. Ставши письменницею, вона створювала для дітей науково-художні книжки: "Невмирущі знаки", "Вічні мандрівники", "Правда, яка нагадує казку", "Квітковий годинник", "Подарунок зеленого друга". Всі ці книги є в нашій шкільній бібліотеці.
Про що ці книги? Про життя. Про те, що давно минуло, та про сучасність. Про навколишній світ, про живу та неживу природу. Вражає ерудиція письменниці в багатьох галузях науки, її незвичайна любов до природи.

Чи вмієте ви визначати час, коли при вас немає годинника? А орієнтуватися в лісі без компаса? Прочитайте книжку "Правда, яка нагудує казку" і вона навчить вас цьому. А ще книжка розповість, як народилося вугілля, як люди навчилися виготовляти скло і багато-багато цікавого.
Беручи до рук книжку, ми не замислюємося над тим, як і коли люди навчилися писати, хто був той мудрець, котрий вирішив зафіксувати для майбутніх поколінь корисні думки.
Книжка Паоли Утевської "Невмирущі знаки" розповідає про народження писемних знаків у різних народів земної кулі. Відомості про минуле ми беремо не тільки з писемних пам'яток. Адже перші кроки, що привели людину до створення писемних знаків, було зроблено в кам'яну добу.
Історія не завжди й не одразу відкриває свої таємниці. Протягом тисячоліть люди набували знань, вивчали навколишній світ, узагальнювали практичний досвід. Та, щоб онуки скористалися здобутками дідів і прадідів, треба було знайти спосіб зберігання досвіду попередніх поколінь. Виникає потреба фіксації людської думки, здійснити яку можна лише за допомогою певної системи умовних знаків - за допомогою письма. Щоб зрозуміти, вивчити шлях розвитку тієї чи іншої писемності, треба знати історію народу, який її створив.
Ще залишилося багато таємниць з історії письма. Можливо, комусь із читачів цієї книжки пощастить у майбутньому їх розгадати.
Писемність нині виконує складну функцію носія найрізноманітнішої інформації. на сторінках мільйонів книжок зберігає вона багатющі культурні надбання людства. І кожний з нас може вивчати це багатство з користю для себе, для свого народу, бо, як сказав великий український філософ і поет Іван Франко:

Книги - морська глибина.
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить

Немає коментарів:

Дописати коментар